. 6 oC
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma

Hírek

2022. június 15., szerda 12:56

Az üzemképtelen gépjárművek elszállításáról

Értékelés:
(2 szavazat)
Kozármisleny Városának közterületein egyre több olyan üzemképtelen gépjármű van elhagyva, melyek problémát okoznak a közlekedésben, parkolásban, zavarják az itt élők mindennapjait. Kozármisleny Város Önkormányzata megállapodást kötött Bodnár Zsolt vállalkozóval, aki az üzemképtelen gépjárműveket fogja a jövőben a közterületekről elszállítani.
 
A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelete (KRESZ) és a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény rendelkezik az üzemképtelennek minősülő gépjárművek közterületen történő tárolásáról. Az 55/2009.(X.16.) IRM rendelet határozza meg a kerékbilincs közterület – felügyelet általi alkalmazására, a járművek elszállítására, valamint a felmerült költségekre vonatkozó szabályokat.
Eljárási szabályok röviden:
A közterület-felügyelet munkatársai
- az észlelt üzemképtelennek minősülő gépjármű szélvédőjére felszólító értesítést helyeznek el, a tulajdonos (üzembentartó) állandó bejelentett lakcímére (tartózkodási helyére) felszólító értesítést küldenek, amelyben felhívják a tulajdonos (üzembentartó) figyelmét a jogsértő állapotra. Ezzel egyidejűleg a város honlapján, valamint facebook oldalán megtekinthető lesz a felszólítással érintett gépjármű rendszáma, fényképe.
- A jogszabályban meghatározott 10 napos határidő letelte után, változatlan állapot esetén kezdeményezik a nyilvántartásba vett gépjármű közterületről történő elszállítását.
 
Az elszállított járművek tulajdonosai (üzembentartói) minden esetben levélben értesítésre kerülnek. A jármű elszállításáról az intézkedéssel egyidejűleg az elszállított járművek listája megtekinthető lesz az önkormányzat honlapján, valamint facebook oldalán.
Az elszállított gépjárműveket az önkormányzattal szerződést kötött vállalkozó telephelyén tárolják.
Amennyiben a tulajdonos (üzembentartó) nem állapítható meg, vagy a felszólítás ellenére az elszállított járművet az elszállítástól számított hat hónapon belül nem veszi birtokba, a vállalkozó a járművet értékesítheti, vagy más módon hasznosíthatja. A jármű kiadásakor a tulajdonos (üzembentartó) az elszállítás, tárolás, őrzés költségeit köteles megtéríti a vállalkozónak. Amennyiben az értékesítést követő 6 hónapon belül jelentkezik a tulajdonos, az értékesítésből befolyt, tárolási, szállítási költséggel csökkentett ellenértéket részére ki kell fizetni.
 
Amennyiben üzemképtelen, forgalmi rendszám nélküli, lejárt műszaki engedélyes vagy balesetben megrongálódott gépjárművet észlelnek, a gyors ügyintézés érdekében kérjük,
hívják az alábbi telefonszámokat:
72/ 570 – 910 Lembachné Pintér Brigitta közterület felügyelő
vagy keressenek minket e-mailben, címünk:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Utoljára frissítve: 2022. június 15., szerda 16:32
Copyright © Kozármisleny Online - Minden jog fenntartva - Made by PCLaci